تعمیر لامپ LED کار دشواری نیست و احتیاج به مکان خاصی هم ندارد. برای تعمیر این نوع لامپ شاید در ابتدا تنها آشنایی مختصری با عملکرد لامپ و لحیم کاری کافی باشد(آموزش لیحم کاری در تبریز). درون این لامپ ها چند ال ای دی روی بورد نصب شده و با توجه به طراحی آن بصورت سری یا موازی مدار را تشکیل داده است. این مورد درباره لامپ های LED بزرگ و کوچک یکسان است(آموزش تعمیر چراغ ال ای دی).

اجزای کلی تشکیل دهنده لامپ LED

1-       فریم (قاب) لامپ : تمامی اجزای لامپ در داخل قاب قرار می گیرند. حباب نیز نیز جزئی از قاب هست.

2-      برد مدار چاپی LED ها: تمامی LED ها با سیم کشی مربوطه روی این برد نصب هستند.

3-      درایور: وظیفه آن تبدیل برق قوی خانگی به برق تنظیم شده و مناسب جهت ال ای دی هست.

ابزار لازم جهت تعمیر لامپ های LED

1-      کمی دانش و مهارت فنی (در حد کار با هویه و مولتی متر)

2-      مولتی متر (جهت اندازه گیری ولتاژ یا جریان)

3-      منبع تغذیه ( از پاور رایانه گرفته تا شارژر موبایل که ترجیحا تغذیه 12 ولت بهتر است)

4-      تعداد محدودی مقاومت بین صد اهم تا یک کیلو اهم

5-      تعدادی چیپ   LED ترجیحا با ولتاژ متنوع 3 – 6 – 9 – 18 – 36  ولت

6-      هویه 40 الی 60 وات (مونتاژ  با دستگاه هیتر اصولی تر و تمیز تر خواهند بود اما نیاز به مهارت بیشتر دارد)

نکات ایمنی:

1-      به هیچ عنوان لامپ متصل به برق را باز نکنید!

2-      پس از قطع برق حداقل یک دقیقه صبر کنید تا برق موجود در درایور لامپ تخلیه گردد.

قدم اول – بازکردن لامپ

لامپ های کوچک بدون پیچ بوده و به صورت فشرده مونتاژ شده اند، قسمت های پلاستیکیاین لامپ ها حین بسته شدن توسط نگه دارنده هایی از داخل قفل می شوند به راحتی میتوان با یک پیچ گوشتی 2 سو محفظه حبابی را از بدنه جدا نمود. در لامپ های بزرگتر به دلیل تولید حرارت بالا و استفاده از بدنه آلومینیومی جهت دفع حرارت، معمولا تکه های بدنه به هم پیچ شده اند.

اگر حین باز کردن محفظه پلاستیکی، نگه دارنده های آن شکسته شد اصلا نگران نباشید؛ در موقع بستن لامپ می توانید از چسب برای استحکام بیشتر استفاده نمایید. پس از باز نمودن محفظه حبابی برد LED  قابل مشاهده خواهد بود. این برد به بدنه لامپ توسط خمیر سیلیکون و پیچ ثابت شده است. معمولا وسط برد LED سوراخی ایجاد شده که سیم های درایور به برد متصل شوند

 قدم دوم – عیب یابی:

عیب های لامپ LED

1-      سوختن یا قطع شدن LED  ها (اتصال باز یا کوتاه)

2-      نقص در درایور

هدف اصلی این مقاله پرداختن به مورد اول است. اما در یک پاراگراف به موارد درایور به صورت کوتاه می پردازیم. توجه داشته باشید مورد درایور احتیاج به تخصص و مهارت بیشتری در حوزه الکترونیک داشته و  خرابی آن در لامپ ها بسیار کمتر است.

سایز بندی LED  ها

استانداردی که LED های SMD  چهارگوش برای نمایش اندازه از آن پیروی می کند در واقع همان نمایش طول و عرض در کد مربوط به LED است به طوری که طول و عرض آن به صورت یک عدد چهار رقمی با واحد دهم میلیمتر مشخص شده؛ مثلا LED SMD 2835 بیانگر این است کهLED  چهارگوش و در ابعاد 2.8mm X 3.5mm می باشد. استاندارد های رایج شامل 2835-3528-3020-3030-3535-3014-4014-5050-5060-5730 و… می باشند

لازم به ذکر است که بیشترین نوع LED استفاده در لامپ ها از استاندارد 5730 و 2835 می باشد. کافیست اندازه یکی از LED های لامپ سوخته خود را با کولیس یا خط کش اندازه گیری کرده و معادل آن را جهت تعویض تهیه نمایید.

آموزش تعمیر چراغ ال ای دی

آموزش تعمیر چراغ ال ای دی

 با اتصال درایور به برق و اندازه گیری ولتاژ خروجی آن می توان به سالم بودن یا نبودن درایور پی برد. معمولا درایور هایی که مدارات محافظ دارند در صورت آسیب دیدن LED  ها سالم می مانند.درایور سالم زمانی که به بار وصل نیست در خروجی خود ولتاژ DC از 50 تا 300 ولت را می تواند داشته باشد لذا در زمان تست خروجی مراقب ولتاژ بالا باشید. درایوری که خروجی آن نوسانی و یا قطع بود، ممکن است خازن های آن دچار مشکل باشد. معمولا مشکل در خازن به صورت تغییر شکل نمایان میگردد  که با تعویض خازن مشکل حل می شود.

روش های تشخیص عیب های لامپ ال ای دی

روش تشخیص این دو رفتار بسیار ساده هست، برای مورد اول مولتی متر را بر روی تست بوق قرار داده و دو سیم آنرا به دو پایه LED  متصل نمایید. اگر بوق زد یعنی یقینا سوخته و اتصال کوتاه هست.

برای مورد دوم منبع تغذیه خود را به ال ای دی با یک مقاومت متصل نمایید ولتاژ را با آرامی از 3 الی 36 ولت و یا 37 ولت افزایش دهید اگر ال ای دی روشن نشد، مورد دوم  رخ داده است این LED یقینا سوخته و اتصال باز شده هست. حتما مجدد با برعکس کردن تغذیه تست فرمایید تا اگر قطب ها را اشتباه زده اید، مجدد بررسی شود. مرحله ی بعدی تعویض ال ای دی هست

تعمیر لامپ ال ای دی خطرناک است!

خطرات ناشی از تعمیر لامپ ال ای دی  در منزل و بدون داشتن لوازم کافی و سالم مانند مولتی متر و… بسیار زیاد است. علاوه بر خطر برق گرفتگی در حین تعمیر لامپ ال ای دی ممکن است به دلیل بی احتیاطی در مونتاژ و کار‌های غیر اصولی شما با آتش سوزی نیز روبرو شوید. پس توصیه می‌کنیم این کار را انجام ندهید.

به این مطلب امتیاز دهید