بهترین و معروف ترین غذاهای تبریز را به شما معرفی کنیم، از کوکوی معروف تبریز یعنی کوکوی لوبیا سبز گرفته تا شوربای خوشمزه که در گذشته زینت بخش سفره تبریزی ها بود و نقش پر رنگ تری در وعده های غذایی شان داشت. با کارناوال همراه شوید تا شما را با نام غذاهای محلی تبریز آشنا کنیم و گشتی در میان سفره رنگین اهالی این شهر داشته باشیم.
آشنایی با غذا های سنتی تبریز
1- کوفته تبریزی
بی برو و برگرد معروف ترین غذای شهر تبریز کوفته های درشت و خوشمزه اش است. دستور پخت این غذای لذیذ به مروز زمان با تغییراتی مواجه شد؛ اما هنوز هم از بهترین غذاهای شهر تبریز به شمار می رود و همتایی ندارد. جالب است بدانید که در گذشته برای تهیه کوفته از گوشت راسته کوبیده شده استفاده می شد؛ اما امروزه استفاده از گوشت چرخ شده رایج شده است.
برای تهیه کوفته تبریزی از موادی مثل لپه، گوشت چرخ شده، پیاز، تخم مرغ، تره و گشنیز و برنج استفاده می شود. برای محتویات داخل کوفته هم از انواع آلو، زرشک، پیاز سرخ شده، تخم مرغ آب پز، مغز بادام و گردو و گاهی جوجه درسته استفاده می کنند و در سسی از گوجه فرنگی و زعفران می پزند.
2- کباب بناب
در کنار کوفته تبریزی، این شهر به خاطر کباب لذیذ و خوشمزه اش یعنی کباب بناب بسیار شهره است. در همه جای ایران بیشتر کباب ها با پلو هم سرو می شوند اما در تبریز کباب بناب را حتما با نان می خورند. برای تهیه این کباب بسیار ویژه از گوشت گوسفندی تازه، پیاز نگینی و ساطوری شده، نمک و فلفل استفاده می شود. بعد از تهیه مخلوطی از این مواد اولیه، آن را داخل یخچال تا 2 ساعت استراحت می دهند و سپس کباب می کنند.
3- دیزی سنگی
دیزی سنگی از غذاهای بسیار لذیذی محسوب می شود که نوع تبریزی آن بسیار معروف و پر طرفدار است. دیزی سنگی به دلیل آن که در گذشته بیشتر در ظروف سنگی درست می شد به این نام شهرت یافت. برای تهیه این غذای خوش طعم از گوشت گوسفندی، دنبه، نخود، لپه، پیاز و سایر ادویه جات استفاده می کنند. پخت دیزی بسیار آسان است، طوری که همه مواد را در ظرف های سنگی موسوم به دوگوله می ریزند و چند ساعت روی آتش به آن زمان می دهند تا پخته شود. سپس با انواع ترشی جات، نان تازه، دوغ و پیاز قرمز تبریزی نوش جان می کنند.
4- کوکوی تره
یکی از پر طرفدارترین کوکوهای تبریزی، کوکوی تره است که از موادی مثل تره تازه (بهتر است تره کوهی باشد)، تخم مرغ، ادویه جات، گردو و زرشک تهیه می شود. برای درست کردن این کوکوی خوشمزه که شباهت زیادی هم به کوکوسبزی دارد، مواد بالا را با هم ترکیب کرده و سپس این آن ها را به اشکال دلخواه سرخ و سرو می کنند. تبریزی ها بیشتر غذاهای شان را با گردو تزیین می کنند که کوکوی تره هم شامل آن می شود.
5- کوکوی لوبیا سبز
غذاهای نانی از جمله کوکوها در تبریز بسیار پرطرفدار هستند و انواع آن ها در این شهر طبخ می شوند. یکی دیگر از کوکوهای تبریزی خوشمزه و پرطرفدار، کوکوی لوبیا سبز است که بیشتر در مراسمی مثل افطار یا سحری سرو می شود.
مواد اولیه کوکوی لوبیا سبز از سیب زمینی، گوشت چرخ کرده، لوبیا سبز خرد شده، سیر، پیاز، هویج، تخم مرغ، گردو و زرشک تشکیل می شود. برای تهیه این غذا دو روش وجود دارد؛ برخی مواد را با هم مخلوط کرده و سرخ می کنند و برخی سیب زمینی ها را پس از خرد و سرخ کردن به باقی مواد می افزایند. کوکوی لوبیا سبز در کنار سوپ جز جدایی ناپذیر سفره تبریزی هاست که در اکثر مهمانی ها سرو می شود و به آن غذای مجلسی خودمانی می گویند.
6- خورشت هویج آلو
یکی از غذاهای خوشمزه و برنجی شهر تبریز خورشت خوشمزه و لذیذ هویج آلو است که طرفداران زیادی دارد. گوشت گوسفندی یا مرغ یکی از مواد اولیه برای تهیه این غذا است و هویج، آلو خورشتی، رب گوجه فرنگی، کمی آبلیمو، پیاز سرخ شده، زعفران و سایر ادویه جات مواد دیگر آن را شامل می شوند.
7- شیر پلو یا سوتی پلو
شیر پلو، سوتی پلو یا سوت پلو غذای خوشمزه و اعیانی تبریزی است. سوت در زبان آذری معنای شیر می دهد و از آنجا که در تهیه این غذا، شیر بیشتر از آب استفاده می شود به آن سوتی پلو می گویند. برای تهیه این پلو از برنج، زعفران، گلاب، مرغ، شیر، کشمش، خلال بادام و خلال پسته استفاده می کنند. برای درست کردن این پلو برنج را با شیر، آب، گلاب، زعفران و نمک می جوشانند و پس از دم کشیدن در کنار مرغ مزه دار شده و کشمش سرو می کنند. خلال بادام و پسته برای تزیین استفاده می شوند.
8- دلمه برگ مو (پیراخ دلماسی)
دلمه خوشمزه برگ مو که در زبان آذری به آن پیراخ دلماسی گفته می شود از غذاهای خوشمزه شهر تبریز است. پیراخ در زبان آذری به معنای برگ درخت انگور است و دلماسی هم دلمه معنا می دهد.
برای تهیه این غذای خوشمزه از برگ درخت مو، لپه، برنج، بلغور، سبزی های معطر (شوید، تره ،مرزه )، ساری یاغ (روغن زرد یا روغن حیوانی) و گوشت چرخ شده استفاده می کنند و برای چاشنی آن سرکه، شکر و نمک را باهم جوشانده و روی غذا می ریزند.
9- جزبز و جگر بارساخ | جیز بیز یا جغور بغور و خوش گوشت
جزبز یا همان جغور بغور از دیگر غذاهای خوشمزه تبریزی است که شباهت زیادی به واویشکای رشتی دارد. البته دور از ذهن نیست که این دو غذا را یکی در نظر بگیریم چرا که هر دو شهر یعنی تبریز و رشت از غذاهای روسی تاثیر گرفته اند و واویشکا در اصل یک نوع غذای روسی است. این غذای خوشمزه از ترکیب چرخ شده جگر سفید و روده گوسفند تهیه می شود؛ به این صورت که ابتدا پیاز را سرخ کرده و جگر، ادویه جات و گوجه خرد شده را به آن می افزایند.
جگر بارساق هم که خوارکی کاملا مشابه جزبز بوده و از مخلوط جگر و روده گوسفند به همراه پیاز، گوجه و فلفل تهیه می شود. این غذای خوشمزه را تبریزی ها با نوشیدنی جدانشدنی از سفره های شان یعنی دوغ امتحان می کنند.
10- شوربای تره تبریز | سوزی شورباشی
شورباها معمولا غذاهای ساده ای هستند که در گذشته بیشتر تهیه می شدند و امروزه رو به فراموشی رفته اند. یکی از این غذاها شوربای تره تبریز است. غذایی بسیار مقوی و حاوی کلسیم بسیار بالا که از موادی مثل تره، برنج، سیب زمینی، گوجه فرنگی، تخم مرغ، روغن و رب گوجه فرنگی تهیه می شود. این غذا را با نان و انواع سبزی و ترشی جات می خورند.
11- دویماج
شاید نتوان این غذا را به عنوان یک وعده کامل به حساب آورد و تبریزی ها اغلب آن را به عنوان میان وعده یا عصرانه استفاده می کنند. دویماج غذایی سبک و کم هزینه است که می توانید به راحتی آن را تهیه کنید. برای تهیه این غذای خوشمزه از نان خشک تبریزی، گردو، پنیر محلی، دوغ و سبزی خوردن استفاده می شود. پس از نرم کردن نان با دوغ، مواد را روی آن می ریزند. سپس مخلوط را به شکل بیضی یا گرد در آورده درون ظرفی می گذارند.
12- قورما شورباسی | شوربای گوشت قرمه
نوع دیگری از شوربا در میان تبریزی ها وجود دارد که به آن قورما شورباشی گفته می شود و به دلیل قورمه شدن گوشت آن، این نام را به خود گرفته است. برای تهیه این غذا از گوشت سر دست، لپه، سیب زمینی، رب، تخم مرغ و تره استفاده می کنند.
13- دلمه کلم برگ
این غذای لذیذ یکی دیگر از خوراک های خوشمزه تبریز است که بیشتر به عنوان پیش غذا در سفره مردم جای دارد و در میهمانی ها طبخ می شود. برای تهیه این دلمه به موادی مانند کلم برگ، لپه، گوشت چرخ شده، پیاز، ادویه جات، رب گوجه، سبزی دلمه، برنج نیاز است و چاشنی آن را شکر و سرکه تشکیل می دهد.
14- قارنی یاریخ (بادمجان شکم پر)
در گویش آذری، به بادمجان شکم پر، قارنی یاریخ گفته می شود. این غذای بسیار خوشمزه را با موادی مثل بادمجان، گوشت چرخ شده، سیر، پیاز، ادویه جات، جعفری خرد شده و گوجه فرنگی طبخ می کنند و معمولا هنگام سرو در کنار آن، نان، ماست و سبزی یا ترشی می گذارند.
عادات غذایی مردم تبریز
تبریز را می توان به عنوان شهری قدرتمند در زمینه صنایع غذایی در نظر گرفت. نصف بیشتر شکلات ها و شیرینی های بسیار خوشمزه و لذیذ که در سوپر مارکت ها به چشم می خورند در کارخانه های شکلات سازی تبریز تولید می شوند و همین امر باعث شده که ایران یکی از کشور های قدرتمند در زمینه تولید شکلات در خاورمیانه باشد.
شاید بتوان گفت تبریز شهر خوشمزه هاست و طیف گسترده ای از مزه های شور، شیرین و ترش را در بر می گیرد که شامل انواع شیرینی، لواشک، آش ها، کوفته ها و … می شود. غذاهایی که از حوزه جغرافیایی قفقاز تاثیر بسیار زیادی گرفته اند و ویژگی های غذاهای روسی، آذربایجانی و… را در بر می گیرند.
در تبریز حس اتحاد، هماهنگی و خانواده دوستی بسیار قوی است و همین سبب می شود که در کلیه فعالیت های خانوادگی دور هم باشند، از این نوع فعالیت ها می توان به غذا خوردن در کنار یک دیگر اشاره کرد. در سفره تبریزی ها نان جایگاه ویژه ای دارد و وجودش بسیار لازم و ضروری است. در کنار آن جزو جدایی ناپذیر وعده های غذایی تبریزی ها انواع آش های خوشمزه ای است که با میوه ها و حبوبات درجه یک استان آذربایجان شرقی پخته می شود.
اگر در شهر تبریز قدم بزنید حتما چرخ دستی هایی را خواهید دید که به جای لبو و باقالی پخته، سیب زمینی و تخم مرغ یا همان یرالما یومورتا می فروشند که طرفداران زیادی هم دارد و در اصل نوعی برند برای شهر تبریز است. در کنار این خوشمزه خیابانی، مغازه های شیرینی فروشی که انواع شیرینی های خوشمزه تبریزی مثل: قرابیه، ریس، نوقا و انواع باقلوا را می پزند و خشکبار فروشی هایی که آجیل های تازه و میوه خشک های خوشمزه دارند را نمی توان از شهر تبریز جدا کرد.