چنانکه گزارش شده زالو درمانی 1500 سال قبل از میلاد مسیح در مصر انجام میشد. زالو درمانی در ایران، مصر، روم و یانام و بعدها در اروپا رواج پیدا کرد. زالویی که معمولا استفاده میگردد دارای دو نوار سبز زیتونی تا سبز لجنی بر پشت خود هستند. در زالو درمانی با استفاده از زالو برای درمان برخی بیماریها مانند خونرسانی دوباره به مناطقی از بدن که عروق وریدی آسیب دیده یا بسته شدهاند، استفاده میگردد(آشنایی با زالو درمانی).
حکیم جرجانی در کتاب سوم ذخیره خوارزمشاهی اشارهای به نحوه استعمال زالو و جایگاه درمانی آن کرده منفعت زالو اندازی را بیشتر در بیماریهای پوستی میداند و معتقد است ابتدا باید تن را با فصد و مسهل پاکیزه کرد و سپس زالو انداخت(آشنایی با زالو درمانی).
بیماریهای قابل درمان با زالو
۱ـ بیماریهای پوستی ـ جوش: درمان بیماریهای پوستی یک از محدودهای مهم و ممتاز در زمینه زالو درمانی میباشد(آشنایی با زالو درمانی).
۲ـ صدمات: زالو درمانی موقعیت خوبی را در درمان کوفتگی ما صدمات خون مردگی و ورم کسب کردهاست.
۳ـ جراحی پلاستیک و پیوند اعضاء
۴ـ بیماریهای دستگاه حرکتی: بیماریهای دستگاه حرکتی شایعترین بیماری زمان حاضر میباشد(آشنایی با زالو درمانی).
۵ـ آرتروز Artherose: آرتروز به معنی فرسودگی مفصل میباشد و بهطور طبیعی در افراد مسن شدیدتر ظاهر میشود.
۶ـ رماتیسم مفصلی Rhematism: در رماتیسم مفصلی به وسیله عمل روی کل تورم مفصل میباشد.
۷ـ بیماریهای چشمی: مقالات متعددی دربارهٔ استفاده موفقیتآمیز زالو درمانی در بیماریهای چشمی مختلف در دسترس است.
۸ـ تورم چشمها: زالودرمانی نتایج موفقیتآمیزی در درمان تورمهای چشمی زیر داشتهاست.
9ـ بیماریهای گوش: 2 الی 4 زالو پشت هر گوشی در فواصل هر چند هفته تکرار شود تا نتیجه مطلوب حاصل گردد.
۱۰ـ بیماریهای قلبی عروقی ـ تنگی عروق: تنگی عروق سیاهرگی مربوط به گشادی رگ میشود که اغلب بر اثر تضعیف بافت پیوندی میباشد.
۱۱ـ اختلال گردش خون: اختلال گردش خون دست و پا (دست و پای سرد) به وسیله زالو درمانی در محدوده ستون مهرهها قابل درمان است. انگشتان و مناطقی که به عللی گانگرن شدهاند. افراد دیابتیکی که از سردی و مورمور و گزگز پاها شکایت دارند کسانی که از درد ساق پا و پاشنه پا شکایت دارند.
۱۲ـ اسپاسم و دردهای عضلانی: با زالو اندازی روی مناطق دردناک میتوان درد را کاهش داد و اسپاسم را مرتفع نمود.(آشنایی با زالو درمانی).
انتقال بیماری توسط زالو
زالوها به خودی خود بیماری ای ایجاد نمیکنند اما ممکن است به عنوان یک ناقل عمل کرده و موجب ایجاد بیماریهایی مانند هپاتیت در انسان گردند.زالوهایی که دارای سر بزرگ یا درازای بیش از 12 سانتیمتر دارند ممکن است مضر باشد. به گفته ابن سینا «از زالوهایی که کرکریز و نرم دارند یا لاجوردی رنگ هستند پرهیز کنید زیرا دچار غشی، خونریزی، تب، سستی و قرحههای بدخیم خواهید شد(آشنایی با زالو درمانی).
از زالویی استفاده شود که در آبهای خزهدار که محل زیست قورباغههاست رشد و نمو کرده و نه زالویی که در آبهای گلآلود سیاه بودهاست.» که احتمالاً این برحذر داشتن در استفاده از برخی زالوها به دلیل این باشد که این انواع احتمالاً ناقلان بهتر برای بیماریها هستند(آشنایی با زالو درمانی).
نوع زالو
زالوی پزشکی با (نام علمی: Hirudo medicinalis) جزء گروه خونخواران است. طول این زالو بین 5 تا 12 سانتیمتر است و گاهی تا 25 سانتیمتر هم میرسد عرض آن حدود یک سانتیمتر است. رنگ آن متنوع است و غالباً زیتونی سیاه یا قهوهای یا حنایی مایل به سیاه است. زالو درمانی چیست و چه اثرات مثبت و منفی دارد.
خواص زالو درمانی
زالو هنگام مکیدن خون، مواد متنوعی ترشح می کند که خواص درمانی دارند. معروف ترین ماده مترشحه از زالو هیرودین است.
خواص مواد ترشح شده در خون توسط زالو به طور خلاصه به شرح زیر است :
خاصیت بیحسکنندگی : باعث کاهش درد موضعی هنگام نیش زدن میشود که عمدتاً به دلیل وجود ماده هیرودین ( Hirudin ) است.
خاصیت گشادکنندگی عروق : به دلیل وجود ماده هیستامین است.
خاصیت ضد انعقادی : به دلیل وجود آنزیم هیالورونیداز موجود در بزاق زالو است. این آنزیم خاصیت آنتی بیوتیکی و حل کردن موکوس بسیار قوی دارد به طوری که در درمان گلوکوم هم بسیار موثر است.
خاصیت آنتی بیوتیکی : این خاصیت اخیراً مورد توجه بسیاری قرار گرفته و بر بیماریهای ناشی از استاف طلایی و میکروب سل و اسهال خونی و دیفتری موثر است.
آیا از فواید زالو درمانی برای اعصاب اطلاع دارید؟
مغز انسان مانند یک مرکز برای فرماندهی به کل بدن و تنظیم فعالیتهای حسی و حرکتی بدن میباشد. عملکرد صحیح مناسب بدن، نیاز به خونرسانی کافی به بافت مغز است که توسط عروق مختلف انجام میشود(آشنایی با زالو درمانی).
در صورتی که به هردلیلی، خون رسانی به مغز با مشکل مواجه شود، عملکرد مغز با اختلال مواجه خواهد شد و باعث بروز علائمی مانند اختلال در تکلم، فلج صورت یا بدن، سرگیجه و اختلال در تعادل میشود. زالو، نوعی کرم است که در محیطهای مرطوب رشد میکند و با تغذیه از خون انسان زندگی میکند(آشنایی با زالو درمانی).